AA batterijen

De AA batterij is de meest gebruikte cilindrische batterij. Deze soort batterij wordt in een groot aantal verschillende apparaten gebruikt. Onder andere afstandsbedieningen, camera’s, speelgoed, draadloze computermuizen en toetsenborden zijn voor de stroomvoorziening afhankelijk van AA batterijen. De letters AA staan voor het formaat van de batterij. De afmetingen van een AA batterij zijn 51 x 15 mm. Andere namen voor de AA batterij zijn: dubbel A, Penlite en Mignon. De batterijen zijn zowel in oplaadbare als niet-oplaadbare variant verkrijgbaar. De verschillende merken, voltages en milliampère-uur maken een AA batterij kopen nog best moeilijk. We geven je daarom graag advies.

Gebruik van een AA batterij

Omdat de AA batterij in zeer veel elektrische apparaten wordt gebruikt, is de kans groot dat als je een batterij nodig hebt dit een AA formaat is. Bij de verschillende apparaten die AA batterijen gebruiken maken we onderscheid tussen hoog-stroomverbruikers en laag-stroomverbruikers. Een camera is bijvoorbeeld een hoog-stroomverbruiker, terwijl een afstandsbediening als een laag-stroomverbruiker gezien wordt. Bij het kopen van een AA batterij moet je eerst nagaan in wat voor apparaat je deze gaat gebruiken. Als het stroomverbruik van het apparaat hoog is, dan kies je het beste voor een batterij met een hoog milliampère-uur (oftewel mAh) cijfer. Een AA batterij met meer dan 2000 mAh is in staat de apparaten geruime tijd te gebruiken. De optie om voor een oplaadbaar model te kiezen is ook aan te raden als er bijvoorbeeld veel gebruik van het apparaat (en dus ook van de batterijen) gemaakt wordt.

Oplaadbaar of niet-oplaadbaar

Belangrijk bij het maken van een aankoopkeuze is de vraag of een AA batterij oplaadbaar of niet-oplaadbaar is. Wanneer je een apparaat vaak gebruikt en deze veel stroom verbruikt is een oplaadbare batterij de beste keuze. Het aankoopbedrag van de batterij is iets duurder, maar op de langere termijn zal je hiermee goedkoper uit zijn. Je zal in dit geval ook een AA batterij oplader moeten kopen, alhoewel dit niet altijd noodzakelijk is omdat sommige apparaten de mogelijkheid hebben om de batterij in het apparaat op te laden. Een draadloze muis met een docking station is hier een goed voorbeeld van. Ook voor oplaadbare batterijen geldt dat een hoge mAh de beste keuze is voor apparaten met een hoog stroomverbruik. Het kan zijn dat deze hoge mAh batterijen een speciale oplader nodig hebben om deze op te laden. Houd hier dus rekening mee bij het kopen van een batterij lader en lees goed de specificaties van het product door.

Merken en specificaties van AA batterijen

Niet alleen de keuze tussen oplaadbare of wegwerpbatterijen is belangrijk, ook de merken en specificaties van de batterijen maken een verschil. Een veel verkocht merk is de AA batterij Duracell, maar ook andere merken als Varta, Camelion, Tecxus, Saft, GP en BSE staan hoog aangeschreven. Als je eenmaal een betrouwbaar merk hebt gevonden (uiteraard tegen een voor jou passende prijs), dan zijn het de soort batterijen waar je naar moet kijken. De Alkaline batterij is de meest voorkomende soort. Lithium en NiMH (Nikkel-Metaal Hybride) batterijen zijn enkele andere opties. Deze laatste twee hebben een hoger mAh en gaan daardoor langer mee dan een Alkaline batterij. De Lithium batterijen bieden ook nog eens een hoger voltage en zijn daarom een goede keuze voor apparaten die veel stroom verbruiken zoals controllers van spelcomputers. De NiMH batterijen zijn altijd oplaadbaar.

Kiezen van de beste AA batterij

Het kiezen van de beste AA batterij is afhankelijk van het apparaat waarin je deze gaat gebruiken. We hebben het al gehad over het onderscheid tussen hoog- en laag-stroomverbruikers. Hieronder geven we enkele voorbeelden van apparaten en de beste AA batterij die hierbij gekozen kan worden.

  • Digitale camera: voor alle soorten camera’s kies je het beste voor een AA batterij met minimaal 2000 milliampère-uur om te voorkomen dat de batterij snel leeg is.
  • Spelcomputer controller: een controller van een spelcomputer is een hoog-stroomverbruiker omdat deze intensief gebruikt worden. Minimaal 2000 mAh is aan te raden.
  • Draadloze muis en toetsenbord: muizen en toetsenborden worden continu gebruikt en verbruiken dan ook in korte tijd veel stroom. Ons advies is minimaal 2000 mAh.
  • Rookalarm: ook rookalarmen maken vaak gebruik van een AA batterij voor de stroomvoorziening. Het stroomverbruik is laag en daarom is een Alkaline batterij voldoende.
  • Afstandsbediening: de TV afstandsbediening wordt intensief gebruikt. Het stroomverbruik is echter laag en daarom is een batterij met hoge mAh niet noodzakelijk.

Tips voor gebruik

Als laatste hebben we nog enkele tips voor koop, gebruik en de opslag van batterijen. Zo moet je je als koper afvragen waar je de batterij voor gaat gebruiken. Dit bepaalt het aantal mAh dat de batterij minimaal moet hebben. We hebben hiervoor al enkele voorbeelden gegeven. Gebruik je het apparaat op een regelmatige basis, dan is het slim om een oplaadbare AA batterij te overwegen. Niet alleen ben je met deze keuze goedkoper uit, maar de oplaadbare batterijen zijn ook beter voor het milieu. Bewaar de batterijen in een koele en donkere plek. Leg een AA batterij niet los tussen metalen objecten want dit kan kortsluiting veroorzaken. Maak de contactpunten altijd eerst schoon voordat je nieuwe batterijen in een apparaat stopt. Als meer dan één AA batterij nodig is, gebruik dan batterijen van dezelfde soort en hetzelfde merk. Verwijder batterijen uit een apparaat als je deze voor lange tijd niet meer gaat gebruiken.

Vragen en advies

Heb je vragen over AA batterijen, heb je vragen over welke van onze AA batterijen te kiezen of wens je een meer technische vraag te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links